ŞANLIURFA / EYYÜBİYE - Şehit Nusret İmam Hatip Ortaokulu

Şehit Nusret İmam Hatip Ortaokulu Tarihçesi

Okulumuz, 1918´de Harran kapısında Urfa mutasarrıfı Nusret Bey ´in adına izafeten “Nusretiye Okulu” adı ile açılmıştır. 2 sene devam eğitim-öğretime devam etmiş sonra  dağılmıştır. 1924 tarihinde tekrar “Nusret Bey Okulu” adı ile şimdiki Tabakhane camii içindeki büyük dershanede üç sınıflı olarak açılmış 1926 senesi sonlarına doğru “İrfaniye” (şimdiki Cumhuriyet okulu) ile birleştirilmiştir. 1932 senesinde ise yatılı okulun lağvı üzerine Şehit Nusret adı ile metruk bir binada öğretime başlamış 1955 yılında bugünkü modern binasında faaliyete geçmiştir.

Okulumuz 2012-2013 eğitim öğretim yılında İmam Hatip Ortaokuluna dönüştürülmüştür.

Okul binası ile ilgili Mehmet SARMIŞ hocamızın yazdığı yazıdan alıntıladığımız bilgiler şöyledir: Okul binası Sultan İkinci Abdülhamit tarafından 1890’lı yıllarda Ermeni çocuklarının sanat öğrenmeleri için inşa edilmiştir. Bir dönem sabunhane olarak da kullanılmış. Alman Protestan misyonerler, kurdukları “Deutsche Orientmission” örgütü vasıtasıyla Almanya’nın bir köyündeki halı fabrikasını, çalışanları ile birlikte 1896 yılında Urfa’ya getirip bu binaya yerleştirmişler. Kadın, erkek yüzlerce Ermeni genci, burada kurulan halı dokuma, bez basma, iplik bükme ve boyama atölyelerinde ve marangozhanede çalışarak hem meslek öğrenmiş, hem para kazanmıştır. Bu durum 1920 yılında Ermenilerin Urfa’dan ayrılmasına kadar devam etmiş, o tarihten sonra dağıtılan fabrikanın tezgah dişlileri Tenekeci Pazarındaki tenekeci esnaf tarafından örs olarak kullanılmıştır. Bu bina bu ilk işlevinden dolayı Urfalının hafızasında “Basmahane”, Urfa ağzı ile söyleyecek olursak “Masmahana” olarak yer etmiştir. İkinci Dünya Savaşı sırasında askeri depo olarak kullanılmış, bir ara muhacir ailelerinin ikametine ayrılmış, daha sonra boşaltılarak 1950’lerin başında Şehit Nusret İlkokuluna tahsis edilmiştir. Binanın alt katı 1990 yıllarda valilik tarafından yapılış amacına uygun olarak halı dokuma kursu ve atölyesi olarak değerlendirilmiştir.

Yayın: 22.04.2024 - Güncelleme: 22.04.2024 02:05 - Görüntülenme: 9